Integrationspolitiska maktutredningen (2000-2004, 2004-)

Integrationspolitiska maktutredningen tillsattes efter ett regeringsbeslut den 7 september 2000 och hade i uppdrag att beskriva och förklara fördelningen av makt och inflytande mellan inrikes och utrikes födda i det svenska samhället. Resultaten är avsedda att ge underlag för en fördjupad diskussion om integrationspolitikens förutsättningar och framtida utformning och redovisas successivt i de rapporter utredningen publicerar.

Regeringen beslutade den 22 april 2004 att Integrationspolitiska maktutredningen skall upphöra. Rapporter som påbörjats inom Integrationspolitiska maktutredningen kommer att slutföras och publiceras som självständiga forskarrapporter i departementsserien.

Publikationer

Tegnemo, Annette (2003) Diskrimineras invandrarföretagare i Sverige? En empirisk studie av småföretagskonkurser under
1990-talet
. SOU 2003:17.

"Egenförsörjning eller bidragsförsörjning? Invandrarna, arbetsmarknaden och välfärdsstaten", forskarantologi redigerad av Jan Ekberg, Växjö universitet. SOU 2004:21.

"Kunskap för integration. Om makt i skola och utbildning i mångfaldens Sverige", forskarantologi redigerad av Karin Borevi och Per Strömblad, Integrationspolitiska maktutredningen. SOU 2004:33.

"Kategorisering och integration. Om föreställda identiteter i politik, forskning, media och vardag", forskarantologi redigerad av Karin Borevi och Per Strömblad, Integrationspolitiska maktutredningen. SOU 2004:48.

"Engagemang, mångfald och integration. Om möjligheter och hinder för politisk jämlikhet", forskarantologi redigerad av Karin Borevi och Per Strömblad, Integrationspolitiska maktutredningen. SOU 2004:49.

"Föreningsliv, makt och integration", redigerad av Bo Bengtsson, IBF, Uppsala universitet . Ds 2004:49.

"Svensk rätt i integrationspolitisk belysning", forskningsrapport författad av Christina Johnsson, Raoul Wallenberg-institutet, Lund. Ds 2005:3.

"Makten och mångfalden: eliter och etnicitet i Sverige", forskarantologi redigerad av Anita Göransson, institutionen för arbetsvetenskap, Göteborgs universitet. Ds 2005:12.

"Inför arbetsförmedlaren är vi alla lika? Om etnisk diskriminering på den svenska arbetsmarknaden", forskningsrapport författad av Peter Esaiasson och Christina Ribbhagen, Göteborgs universitet. Ds 2006:14.