Utredningen om utvärdering av lokala utvecklingsavtal (2003-2005)

2006-10-24

Utredningen om utvärdering av lokala utvecklingsavtal (2003-2005)

Regeringen beslutade den 23 oktober 2003 att tillkalla en särskild utredare för att utvärdera de rapporter m.m. som tagits fram inom ramen för arbetet med de lokala utvecklingsavtalen (Storstadssatsningen). Utredaren skulle inventera, sammanställa och analysera rapporterna i syfte att omvandla gjorda erfarenheter till kunskap.

De lokala utvecklingsavtalen (eller populärt Storstadssatsningen) är en del av den svenska storstadspolitik som sedan slutet på 1990-talet varit ett eget politikområde. Storstadspolitikens har två mål:

1. Tillväxt: Att ge storstadsregionerna goda förutsättningar för långsiktigt hållbar tillväxt och därmed bidra till att skapa nya arbetstillfällen.

2. Motverka segregation: Att bryta den sociala, etniska och diskriminerande segregationen i storstadsregionerna och att verka för jämlika och jämställda levnadsvillkor för storstädernas invånare.

I syfte att bryta segregationen i 24 så kallade utsatta bostadsområden i landets tre storstadsregioner skapades de lokala utvecklingsavtalen som grund för arbetet.

Delbetänkande

Utredaren fick därutöver i uppdrag att lämna förslag på ett långsiktigt nationellt utvärderingsprogram för lokala utvecklingsavtal. I delbetänkandet Allt ljus på storstadspolitikens lokala utvecklingsavtal? Förslag till nationellt utvärderingsprogram (SOU 2004:79) som överlämnades den 15 juli 2004 lämnade utredningen ett förslag på ett institut för utvärdering av urban politik.

Slutbetänkande

Uppdraget för denna utredning är enligt direktivet att inventera, granska och få en samlad överblick över de kunskaper som finns i rapporter och utvärderingar som producerats inom ramen för Storstadssatsningen.

Utredningen kan, enligt författaren, betraktas som ett bidrag i en pågående kunskapsutveckling inom storstadsarbetet och förhoppningsvis även stimulera till vidareutveckling av framtida utvärderings- och utvecklingsinsatser.

Storstad i rörelse - Kunskapsöversikt över utvärderingar av storstadspolitikens lokala utvecklingsavtal (SOU 2005:29) lämnades till ministern i mars 2005.