Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tänker tillsätta utredning om ”situation testing”

2007-03-15

Luciano Astudillo (s) frågade i riksdagen den 13 mars om Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) är beredd att utreda hur situation testing, i enlighet med MR-planen, skulle kunna användas för att motverka diskriminering. Särskilt eftersom Hyresgästföreningens diskrimineringsbarometer visar på misstänkt diskriminering på bostadsmarknaden.

Sabuni svarade att hon tycker situation testing är en intressant metod och att hon ska tillsätta en utredning för att se om metoden kan användas som bevismedel i ärenden hos ombudsmännen mot diskriminering. Det är viktigt att man tittar på undersökningsmetoden med hänsyn till de etiska och juridiska övervägandena. Integrationsministern sade också att hon överväger att använda metoden på andra marknader, t.ex. bostadsmarknaden, men att hon väntar på slutsatserna och rekommendationerna av den undersökning av förekomsten av diskriminering på arbetsmarknaden som genomförts av Internationella arbetsorganisationen, ILO.

Att det blir en utredning kring situation testing, som förhoppningsvis syftar till att man kan använda metoden mer effektivt och aktivt i Sverige är ett bra besked, sade Astudillo.  

Läs hela debatten här.