Nya insatser i Storbritannien för att stärka den sociala sammanhållningen

2008-02-16

I likhet med andra anglosaxiska länder som Kanada och Australien är Storbritannien på väg att överge en mångkulturell politik för att istället betona social sammanhållning och gemensamma värderingar. Det senaste initiativet i Storbritannien är den plan för hur den sociala sammanhållningen ska främjas som kommunminister Hazel Blears presenterade den 4 februari 2008. Blear betonade i samband med presentationen av planen vikten av att de som invandrar får klart för sig vad som gäller i det nya landet, att det handlar om gemensamma värderingar och om att förtjäna sitt medborgarskap.

Plan för social sammanhållning

Planen för social sammanhållning är ett resultat av den Kommission om integration och sammanhållning som lade fram sina förslag under 2007. Tanken är att med hjälp av statliga insatser och vägledning skapa en bättre social sammanhållning på lokal nivå. Regeringen avsätter 50 miljoner pund för att stödja de lokala myndigheterna i deras arbete, bland annat för att inrätta en särskild statlig insatsgrupp som ska hjälpa och stödja lokala myndigheter som har att bemöta kriser och konflikter och för att bygga upp en plattform för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan lokala myndigheter. Organisationsstödet ska också läggas om. Riktlinjerna är att inte längre ge stöd åt aktiviteter och organisationer som är etniskt- eller kulturellt baserade. Stöd ska istället ges till insatser där människor från olika bakgrund interagerar med varandra.

Uppmärksammat förslag om samhällsinformation till nyanlända invandrare

Det som väckt mest uppmärksamhet är dock riktlinjerna för den nya samhällsinformation som ska ges till nyanlända invandrare. Dessa s k informationspaket ska, förutom att ge information om social service, tydligt klargöra de skyldigheter för medborgare som gäller i Storbritannien och de nationella värderingar som man som nyanländ har att anpassa sig till. Nyanlända ska också informeras om de oskrivna sociala koder och normer/beteenden som gäller. Det handlar, enligt informationspaketet, om allt från rutiner och regler för sophämtning och återvinning, arbetsförmedlingens uppgifter, medborgerliga rättigheter och skyldigheter, skatter, lagar och regler och  sociala normer - till hur man köar i affärer och att man inte ska skräpa ner.

Läs mer på hemsidan för departementet Communities and Local Government. Där går bland annat att ladda ner flera relaterade underlag, bland annat den i Storbritannien mycket uppmärksammade guiden för samhällsinformation för nyanlända invandrare.