Sverige i Europa, Europa i världen - Interkulturell dialog med fokus på värdegemenskaper och förändringsprocesser

2008-08-22

Frågan om en gemensam svensk – eller europeisk – värdegrund tål att diskuteras. Vad menar man med en gemensam värdegrund?  Vad avser regeringen med sitt projekt om ”en förstärkt gemensam värdegrund i Sverige”?  Vilka är och vad vet vi om de gemensamma europeiska värdena? Vad händer när människor från skilda kulturer och religioner med olika värdeskalor möts, när kollektivism möte individualism?

NTG-asyl & integration har via bl a sin hemsida haft ambitionen att bevaka den svenska och europiska debatten och utvecklingen kring dessa frågor. Temagruppens skrift, Europeisk medborgarkunskap – för alla? är också en av de första kartläggningarna av hur frågorna behandlas och utvecklas – i Sverige och i andra medlemsstater.

Tillsammans med projektet flyktingfondsprojektet Kom In i Uppsala har temagruppen tagit initiativet till anordnandet av en större nationell konferens med rubriken Sverige i Europa, Europa i världen. Interkulturell dialog med fokus på värdegemenskaper och förändringsprocesser.

Konferensen äger rum i den 1 -2 december 2008 i Uppsala nya konserthus och med stöd av Europeiska flyktingfonden, Europeiska Socialfonden och Uppsala kommun. 

Läs det preliminära programmet för konferensen

Information: info@temaasyl.se

Tel: 08 21 11 35 eller 070 226 92 29

 

Intresseanmälan till konferensen sker via e-mail till Lotta Engström Lotta.Engstrom@uppsala.se

Läs mer om det Europeiska året för interkulturell dialog 

Läs mer om regeringens projekt om en dialog för förstärkt gemensam värdegrund 

Läs mer om projektet Kom In genomfört med stöd från Europeiska flyktingfonden